Nyheter

7 lure tips når du skal i gang med løpingen

Joggesko, illustrasjonsbilde ASICS GT2000 8 2 (004)

Oppdatert 12.04.2024, Tekst: Barbro Sætha, Foto: Birken

Her er noen tips og en påminnelse til deg som lett blir ivrig når snøen smelter og asfalten begynner å bli tørr. Skal du unngå overbelastninger og skader nå i starten av sesongen er det lurt å være smart.

1. Du er du

Ta utgangspunkt i deg og ditt. Hvor mye har du løpt den siste tiden? Hva er målet ditt? Det hjelper sjeldent å kopiere det de beste gjør. Hvordan er hverdagen din ellers? Går du mye må du huske at dette blir med som en del av totalbelastningen. Søvn og kosthold spiller også inn.

2. Sko

Sørg for at du har gode sko. De bør passe til din fot og være gode å løpe i. Et tips kan være å ha 2-3 ulike par å variere med. Da har du skoene lenger og føttene dine får god variasjon.

3. Ha en plan

Planer er alltid gode å ha og en treningsplan i henhold til målet og livet ditt er lurt. Det gir deg mer oversikt, klarhet i hva du skal gjøre på veien og bedre mulighet for justeringer underveis. Se Birkens treningsprogram

Endringer vil nesten alltid måtte skje, og en god plan er ikke god om den ikke kan endres.

4. Progresjon

Planen bør inneholde progresjon. Øk gradvis øktene med volum, tid og intensitet (alt ettersom). Eks: har du løpt 20-30 min på mølle gjennom vinteren bør du maks starte med dette utendørs før du gradvis øker. Et annet eksempel er at du kan øke øktene med 5-10 min per uke.

5. Variasjon

Varier underlag, hold på mølleøktene! Bruk også terrenget når snøen blir borte. Varier mellom rolig og hard trening samt designet på økten. Andre aktivitetsformer er helt gull så lenge du kan.

6. Stopp i tide

Skulle du begynne å kjenne smerter et sted - stopp i tide! Kroppen sier stort sett alltid i fra. Blir du i tvil om økta skal gjennomføres, stopp opp. Ta et steg tilbake.

Det er helt normalt med litt ekstra stive bein i starten eller å “kjenne litt”, men dette skal ikke bli verre etter en treningsøkt og det skal ikke vedvare.

7. Tren styrke

Trenger ikke si mer. Styrketrening er kjempeviktig for skadeforebygging. Mitt tips er å ha rundt 3 styrkeøvelser på bein som du gjør riktig teknisk på fremsiden, bakside lår og sete. Her vil jeg anbefale minst en benøvelse. Ha god rutine på gjennomføring 1-2 ganger i uka, så slipper du kanskje å bli like støl hver gang.

Fire styrkeøvelser for løpere

 

Relaterte artikler

Kopier URL
Koblingen er kopiert til utklippstavlen
Del på facebook
Til toppen