Tilbake

Lars Berger debuterer på trippelen

Lars Berger 1400x720

01.08.2024 Tekst: Ingeborg Scheve, Foto: privat

– Jeg kjenner at det kribler på den samme gamle måten før konkurranser nå som da jeg var på skiskytterlandslaget.

Den tidligere verdensmesteren gikk i Birkebeinerrennet for første gang i vinter, og løp Birkebeinerløpet for første gang i juni. Nå er Lars Berger også klar for Birkebeinertrippelen for første gang, og sykler Birkebeinerrittet i august.

– Det var helt spontant. Da jeg kom i mål ble jeg møtt av en veldig blid dame fra Birken, som gratulerte meg med løpet og spurte om jeg ikke skulle gå for trippelen. Så da sa jeg at jeg kan selvsagt sykle hvis du melder meg på. Så det ble bestemt der og da, litt på impuls.

Er det sånn at du kommer litt tilbake i det «gamle konkurransehodet» når du får på deg startnummer?
– Ja det er faktisk litt sånn. Jeg kjenner at jeg blir nervøs på den sammen, gamle måten før konkurranser, og jeg kjenner på at det er mye som er likt, selv om de konkurransene jeg deltar på nå er mindre høytidelige.

Snuser på pallen
Etter to av tre konkurranser i Birkebeinertrippelen, ligger 44-åringen på niendeplass sammenlagt. Han er en av to utenfor eliteklassen blant de topp 10, men pallen sammenlagt er innen rekkevidde. Berger er nemlig en habil syklist, glad i å sykle, og ikke alle som ligger foran han i sammendraget kommer til å stille i Birkebeinerrittet.

– Jeg skal sykle så fort jeg kan, sier Berger offensivt, og legger til: -Jeg er litt spent, altså. Det er ti år siden sist jeg syklet Birken. 

Direkte overførbart til langrenn
Berger er vant til å bruke sykkel i treningsarbeidet i barmarksesongen. Det går tilbake til tida da han jaget mesterskapsmedaljer.

– Da jeg var på skiskytterlandslaget brukte vi sykkel mye i forbindelse med samlinger og for å få lagt ned en del mengde, sier han.

Som treningsform sliter sykling mindre på kroppen enn økter av tilsvarende varighet på beina og rulleski. Dessuten er sykling direkte overførbart til langrenn.

– Spesielt mot skøyting, som jo er det man går i skiskyting, så er den lårmuskulaturen og beinstyrken man bygger på sykkel midt i blinken. Og for langrenn, er det visstnok spesielt bra med stående sykling, sier Berger.

Trener fortsatt daglig
Lars Berger la opp på verdenscupnivå etter sesongen 2014-2015 med et velfylt premieskap. Der har han blant annet åtte VM-medaljer, derav fire gull og fire sølv, samt en sølvmedalje fra OL 2010.

Nå jobber Berger med spenninnstilling av langrennsski på skifabrikken til Madshus på Biri. Dit er det fire mil hver vei, så de dagene han sykler til jobben får han tilbakelagt en Birken-distanse fordelt på to økter.

– Men jeg er en godværssyklist. Jeg sykler ikke til jobben hvis der regner, altså, understreker Berger.

Hvordan ser treningshverdagen din ut nå, sammenliknet med da du satset?
– Jeg trener fortsatt daglig, med det blir mye økter på lapskausintensitet. Spesielt på sykkel. På ski og løp er jeg flink til å gå rolig når jeg skal det, og fort når det gjelder. Men på sykkel blir det mye sånn halv-hardt. Og så har jeg mye mindre fokus på spesifikke arbeidsoppgaver.

For Berger er det å være i god form også en viktig del av jobben på Madshus.

– Jeg jobber med å utvikle ski, og jeg tester veldig mye ski. Så ved å gå skirenn får jeg testet nye varianter på en veldig realistisk og god måte, sier han, og fortsetter:

– Og det er mye lettere å teste skiene skikkelig når man er i god form. Man skal helst teste ski med å gå intervaller, slik at man får se hvordan de oppfører seg på konkurransefart i alle slags terreng og føreforhold. Og når man skal teste åtte-ti par mot hverandre, blir det en del intervaller i løpet av en arbeidsdag.

Hvorfor deltar du i Birken?
– Jeg er vel en typisk mann i 40-årskrisa. Jeg liker å trene, og det å ha noen konkurranser å trene mot er en ekstra motivasjon til holde seg i god form.  

Topp 3 menn, Birkebeinertrippelen etter to av tre konkurranser
1. Morten Eide Pedersen, ME/Team Eksjöhus, 3:38:04
2. Petter Stakston, ME/Team Aker Dæhlie, 3:40:15
3. Joar Andreas Thele, ME/Team Janteloppet, 3:44:00
--
9. Lars Berger, M45, 4:04:32

Topp 3 kvinner, Birkebeinertrippelen etter to av tre konkurranser
1. Marthe Bjørnsgaard, KE, 4:34:56
2. Thea Snortheimsmoen, K20, 4:36:46
3. Julie Kvale Støstad, KE/Team Ramudden, 4:37:44

Kopier URL
Koblingen er kopiert til utklippstavlen
Del på facebook
Til toppen