Tilbake

-Konkurranseinstinktet er like sterkt etter 30 år i Birkebeinerrittet

Steffan Hartz Repshus
For Steffan Hartz Repshus handler deltakelsen i Birkebeinerrittet om noe mer enn bare å fullføre løpet. Tross sine 58 år og klar eldstemann i eliteklassen er han ikke så opptatt av alderen sin eller at han har vært med i rittet i 30 år. For ham er det den utfordringen og gledene ved å konkurrere som driver ham.

Tekst, foto og video: Ungdomsreporter

Repshus har alltid sett på Birkebeinerrittet som en mulighet til å teste seg selv mot de beste, og det er nettopp derfor han velger å stille i eliteklassen. -Jeg liker utfordringen, sier han med et glimt i øyet. At han er 10 år eldre enn den eldste og 15 år eldre enn den tredjeeldste i eliteklassen, tenker han lite på. Når det gjelder sykkelritt, vil jeg sykle så fort jeg kan. Jeg har troen på at jeg kan prestere bra i eliteklassen, og konkurransen der motiverer meg til å yte mitt beste.” 

Til daglig trener Repshus med elevene sine på Norges Toppidrettsgymnas (NTG) på Kongsvinger, og et par av dem skal stille til start sammen med ham i årets ritt. -Det blir en liten kamp oss imellom, en morsom utfordring, forteller han.  

På tross av alderen trener Repshus omtrent 700 timer i året, noe som langt overgår det de fleste 58-åringer driver med. “Halvparten av treningen min foregår på jobb med de unge guttene. Jeg trener nesten akkurat som jeg gjorde for 20 år siden, med noen små justeringer, sier han. 

Når det gjelder ambisjonene for årets ritt, er Repshus beskjedent optimistisk. -Jeg er ikke helt sikker på plasseringen, men tidsmessig håper jeg å komme under 2 timer og 45 minutter. 

Til tross for at han kunne vært bestefar til mange av konkurrentene sine, ser Repshus ingen grunn til å gi seg. -Jeg syntes ikke jeg er i spesielt god form, men jeg er glad i trening og sykling. Det er ikke noe annet jeg synes er morsommere, sier han. 

Dette er hans 30. år i Birkebeinerrittet, men Repshus har ingen store planer om å feire jubileet. -Jeg har ikke tenkt så mye på det, sier han avslappet. -Vi får se hvordan det har gått etter rittet. Birken-veteranen har vært med siden starten i 1993, med bare ett unntak da han måtte stå over på grunn av et brukket bein. Det at han har deltatt så lenge, reflekterer hans sterke bånd til rittet og sykkelsporten generelt. 

Når han beskriver hva som gjør Birken spesielt for ham, er det først og fremst konkurransen. -Det som er spesielt med Birken, er at det gir meg muligheten til å sykle med de beste rytterne i Norge, forteller han. Det at han bor på Rena, hvor rittet starter, gir også en ekstra verdi til opplevelsen. For ham er det ikke bare et sykkelritt, men en stor del av hans lokale tilhørighet og sykkelkultur. 

Å gi seg med rittet har han vurdert før, men de tankene er nå lagt på hylla. -Jeg sa for mange år siden at jeg tenkte på å gi meg, men nå ser jeg ikke på det slik lenger, sier han. For Steffan har sykling blitt en hobby, en måte å holde seg aktiv på, og en kilde til mye glede. -Jeg trener og gjør ting jeg synes er artig. Så lenge jeg har det gøy, ser jeg ingen grunn til å slutte. 

For unge Birkebeinere som ønsker å nå eliten, har han noen klare råd. -Lær å håndtere utstyret, og ta det steg for steg, sier han. -Det viktigste er å jobbe med det tekniske tidlig. Hvis du mestrer det tekniske, har du et godt grunnlag for å bli veldig god. 

Og til de som vurderer å delta i Birkebeinerrittet for første gang, har Steffan noen praktiske tips. -Sørg for at sykkelen er i riktig størrelse, og utfordre deg selv i treningen, anbefaler han. -Jeg har sett mange som har undervurdert utfordringene, og det kan føre til at de ikke er forberedt på det som møter dem i konkurransen. Under rittet kan hodet bli litt borte, og det er fort gjort å gjøre feil. Så tren godt på forhånd, gjerne 2-3 ganger i uken hvis du kan, så står du mye sterkere når rittdagen kommer. 

Se intervjuet med Steffan Hartz Repshus:

Kopier URL
Koblingen er kopiert til utklippstavlen
Del på facebook
Til toppen