Tilbake

Jeg blir drit-stolt!

Uno-X Birken - Privat

16.08. 2024 Tekst: Ingeborg Scheve Foto: Uno-X

I år stiller Uno-X med par dusin ryttere i profflagets røde og gule drakter i Birkebeinerrittet. Det er 12. gang Uno-X kjører et felles opplegg for sine ansatte i Birken. Alle kommer til å blø for drakta.

Og for ildsjelen i Birken-prosjektet til Uno-X betyr bedriftens fellestur mer og mer.

– Vi merker jo at folk er mer og mer opptatt av sykling, og at de følger med på hvordan de norske gjør det. Det så vi spesielt i fjor, da Uno-X hadde med et lag i Tour de France for første gang. Vi er jo bare mosjonister, men vi sykler i den samme drakta som proffene, og vi opplevde å få veldig mye oppmerksomhet fra folk langs løypa. Det er gøy, og da får du jo lyst til å gi litt ekstra, sier Thron Sperre Olsen.

Hvordan føles det å være en del av det nye norske sykkeleventyret?

– Jeg blir drit-stolt. Og det gjør vi alle. Vi er veldig stolte av proffsyklistene våre, både gutta og jentene, som er ute og sykler og presterer i store internasjonale ritt.

Kommer det noen hot-shots fra profflaget til Birkebeinerrittet i år?

– Nei. De er dessverre alle opptatt med proffritt rundt omkring i Europa. Det har vi forståelse for, og vi er veldig stolte av dem. Men tidligere har flere av våre proffer syklet eliteklassen i Birken, og flere av dem har vunnet også, sier Sperre Olsen, og ramser opp:

I 2023 vant Ådne Holter og Marte Berg Edseth, begge fra Uno-X. Erik Nordsæter Resell vant to ganger på rappen i 2017 og 2018, samt at flere har vært på pallen.

– Når det passer sånn, og de kan være med, så kommer de alltid innom hos oss på Hafjell også. Det er veldig stas, legger Sperre Olsen til.

Erik Nordsæter Resell - Foto Ingeborg Scheve

Erik Nordseter Resell, vinner av Birkebeinerrittet 2018

Tilfeldigvis Birken

Det var Uno-X toppen Vegard Kulset, far til Uno-X proffen Johannes Kulset som var yngste rytter i årets Tour de France, som tok initiativet til å organisere en fellestur til Birken for 12 år siden.

Bedriften ville dra i gang et tiltak for sine ansatte, noe som kan bygge fellesskap på tvers av avdelinger og fagfelt, og som kan gi kollegaer noe å prate om utover jobb. De var ute etter et arrangement og at terskelen ikke var for høy, men samtidig utfordrende nok for selv de best trente, og ikke minst noe med litt prestisje, som det er verdt å strekke seg etter.

Og som sponsor av et sykkellag var et sykkelritt et naturlig valg. 

– Det var kanskje litt tilfeldig at det ble akkurat Birken. Men Birken har tilbud til alle, og det var viktig for oss, sier Sperre Olsen.

Nå kan de ikke tenke seg noe alternativ.

– For oss er Birken mye mer enn et sykkelritt. Birken er sosialt og samlende. Vi forbereder oss til dette sammen, gjennom mange måneder med fellestreninger og spinning gjennom vinteren. Og vi lager et skikkelig opplegg rundt selve ritthelga, sier Sperre Olsen.

Og da mener han «full pakke»: Fredag kjører de felles buss til Hafjell, der de har felles middag og startnummerutdeling. Lørdag er det felles transport til start, og etter målgang samles laget til after bike, bankett og røverhistorier fra dagen.

De fleste sykler klassikeren fra Rena til Lillehammer, men noen vil sykle HalvBirken og noen vil sykle UltraBirken. Noen går for rekorder, men de fleste er mest opptatt av å komme seg over fjellet med gode opplevelser.

For egen del krasjen med en sau på Sjusjøen den saftigste.

– Det sto midt i løypa, flere i bredden. Men jeg trodde jo de ville flytte seg da det kom en hel gjeng av oss. Men de er nok ganske tamme, for det gjorde de ikke, så jeg endte med å kjøre på en av dem, sier Thron Sperre Olsen, og legger til:

– Det gikk bra med sauen altså, og jeg syklet greit til mål også.

  

1. Fra Tour De France, 2: Mål Birkebeinerrittet, 3 og 4: Spinning med Birkebeinerløypa på skjerm, 5: Thron Sperre Olsen, primus motor i mål etter Birkebeinerrittet

Kopier URL
Koblingen er kopiert til utklippstavlen
Del på facebook
Til toppen