Nyheter

Løpe Birken for første gang?

7717_JMP1_01629

Oppdatert 17.04.2024 Tekst: Irene Mårdalen, Foto: Sportograf

I år arrangeres løpet for 26. gang – og i år som de siste årene, går startskuddet på Birkebeineren skistadion.

LøpeBirken er et fint mål for dem som er glade i å løpe i skogsterreng. I og med at arrangørene har så mange distanser, bør det også være enkelt å finne et mål som passer deg, sier Halvor Lauvstad.

Han har skrevet boken "Best i løping" – og har lang erfaring som løper og personlig trener både for nybegynnere og erfarne.

Når du begynner å løpe for første gang, oppleves det av mange som særdeles slitsomt og negativt. Løping er da også en tøff – og effektiv – treningsform. Starter du riktig, er det lettere å finne glede i løpingen, sier Lauvstad.

Start rolig
Han anbefaler at du starter forsiktig. Varier mellom å gå og løpe på de første turene, slik at muskler, sener og ledd blir vant til at du løper. Du trenger ikke løpe så hardt at du får blodsmak i munnen og gruer deg til neste økt. Rolig snakketempo er helt suverent i starten. Etter hvert kan du trene intervaller, men heller ikke de trenger å gå så fort at du hiver etter pusten.

Ta også minst en hviledag i mellom hver løpe-økt i starten, slik at du restituerer deg mellom hver trening og får lyst og motivasjon til en ny økt.

Løp i skogen
Oppsøk skogsterreng og stier så fort det blir snø- og isfritt. Ved å løpe i skogen, reduserer du risikoen for skader. I tillegg blir du bedre rustet til Birkebeinerløpet.

I skogen kan du – når formen tilsier det – for eksempel løpe det vi betegner som naturlig intervaller. Løp for eksempel hardt opp en slak bakke, for så å roe ned på toppen og få tilbake pusten, sier Lauvstad.

Sett mål
Han anbefaler også at du setter deg konkret mål og delmål – uten at det trenger å bli et stressmoment.

Start med å teste deg selv. Det kan gjøres på ulike måter, og trenger ikke gjennomføres slik at du får blodsmak i munnen. Gå for eksempel så fort du kan i 12 minutter, og se hvor langt du kommer. Gjør samme test med jevne mellomrom, for å se om du blir i bedre form. Sett deg realistiske mål etter hvor mye tid du har til å trene. Hvilken tid vil du klare hvis du skal sette et tidsmål? Hvilken distanse i LøpeBirken passer deg best i år? 5,12,21,42 eller 60 km?  Eller, er målet kanskje bare å oppleve Birken-stemningen og naturen, sammen med andre? 

Finn en løpsvenn og tren sammen mot Birken
Finn også noen du kan løpe sammen med. Mange synes det er motiverende å trene sammen med andre. Det er også vanskeligere å hoppe over treningen, hvis du har avtalt med andre at dere skal løpe. Sett dere Birken som mål og meld dere på sammen! 

Enkelte steder har organiserte løpegrupper du kan være med i. Sjekk der du bor, om det finnes slike løpegrupper. Eller start en selv!

Invester i nye sko
Du trenger ikke grave dypt i lommeboken, for å starte med løping. Lauvstad anbefaler at du investerer i nye sko og leser litt om hvordan du bør trene. Enkelte blir også motivert av å lære god løpe-teknikk.

Jo, mer du trener og kan om løping, jo, bedre mestrer du det. Det igjen øker motivasjonen og gleden. Det viktigste er likevel at du finner din vei, og velger det som føles best for deg. Og husk: Det er aldri for sent å bli en løper, sier Lauvstad.

Råd og tips til nybegynnere

 • Start å løpe ute så raskt som mulig
 • Hvis du er utrent, bør du ha minst en hviledag mellom hver løpe-økt
 • Hvis du har løpt på mølle inne i vinter, bør du starte løps-sesongen ute forsiktig slik at du unngår skader. Start med korte, rolige turer og øk etter hvert
 • Løp i skogsterreng så fort det blir snø- og isfritt
 • Løp noen rolige, lange turer utover våren samtidig som du krydrer med noen intervall-økter
 • Kjøp gode sko tilpasset din vekt og løpsmønster
 • Finn en – eller flere – å løpe sammen med
 • Sett deg mål og delmål
 • Test deg selv med jevne mellomrom

Fakta om Birkebeinerløpet 2024

 • Arrangeres for 26. gang lørdag 15.juni
 • Rangeres som et av Norges fineste terrengløp
 • Start på Birkebeiner Skistadion. Mål ved Håkons Hall på Lillehammer
 • Løypa går i fint skogsterreng på variert underlag

Du kan velge mellom distansene 5 km, 12 km, 21 km, 42 km og 60 km. I tillegg arrangeres UngdomsBirken og BarneBirken

Kopier URL
Koblingen er kopiert til utklippstavlen
Del på facebook
Til toppen